Sałatka z bobou i pesto

Dziś bób podany inaczej.  Do sałaty i bobu można dodać trochę pleśniowego sera oraz pesto i już mamy świetną sałatkę.  Polecam na te upalne dni. W końcu bób nigdy nie smakuje lepiej niż latem.





Składniki na sałatkę:
sałata lodowa lub inna,
bób,
ser pleśniowy,
oliwa

Pesto:
natka pietruszki,
orzechy nerkowca,
bazylia zielona i czerwona,
oliwa,
2 ząbki czosnku,
sól










Wykonanie:

Gotujemy bób. Na talerz wykładamy liście sałaty kropimy je oliwą, nakładamy bób oraz kilka plastrów sera pleśniowego. I odstawiamy do lodówki.


Wykonanie pesto:

Do blendera wrzucamy liście bazylii oraz pietruszkę. Następnie wsypujemy orzechy nerkowca i czosnek, solimy i dodajemy tak 2-3 łyżki oliwy. Może być więcej. Można dodać suszone pomidory.  Całość blendujemy. Gotowe pesto wykładamy łyżką na talerz z bobem i sałatą.

1 komentarz:

Magdalena Kuchaja pisze...

cudowny pomysł, zdrowo, ale ze smakiem! :)
zachęcam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html