Drożdżówka

Drożdżówka to najbardziej polskie ciasto, jakie można sobie wyobrazić. Ostatnio było egzotycznie/zagranicznie a zatem dziś drożdżówka. To przepis mojej koleżanki Ani, piekłam ją razem z nią więc nie jestem pewna czy dobrze pamiętam, w razie potrzeby zawsze mogę dopytać.


Składniki:
3 szklanki mąki,
1/4 szklanki oleju,
3/4 szklanki mleka,
1/2 szklanki cukru,
3 jajka,
Drożdże 5 gr

Kruszonka:
Masło,
cukier,
mąka.

Wykonanie:

Drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki zalewamy ciepłym mlekiem (nie gorącym) i odstawiamy.
Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy masę z drożdżami oraz olej (tak po kilka łyżek). Wrabiamy ciasto, robimy to tak długo aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Kiedy jest już dobrze wyrobione posypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż podwoi swoją objętość.
Potem wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i znowu odstawiamy żeby podrosło.

Kruszonka wykonanie:
na patelni rozpuszczamy masło, posypujemy mąką i dodajemy cukier.

Kiedy ciasto wyrośnie obsypujemy je kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Temp. 180 stopni około 40 min.