Dżem agrestowy z wanilią

Nie jest to może tradycyjny dżem agrestowy, ale uwierzcie, jest przepyszny! Słodycz wanilii bardzo dobrze uzupełnia kwaśność agrestu. Warto spróbować tego połączenia. Zrobiłam tylko jeden mały słoiczek, ale chyba będę musiała zrobić większą partię, gdyż znika w mgnieniu oka!
Podaję składniki tylko na jeden mały słoiczek, ale ważne są proporcje, więc po prostu je zwiększcie odpowiednio do ilości owoców.

300g agrestu
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka masła
1/2 laski wanilii 

Najpierw przygotowujemy słoik. Myjemy z płynem i suszymy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez ok 30 minut (w tym czasie akurat zrobimy dżem). Taki słoik powinien być sterylny. Wkładamy również talerzyk do zamrażalnika. Agrest oczyszczamy z szypułek i kroimy na połówki. Zalewamy wodą i gotujemy ok 10 minut. Wtedy owoce staną się bardzo miękkie i się rozpadną. Zmniejszamy ogień i dodajemy cukier. Ważne jest żeby dokładnie go rozpuścić z owocami zanim zacznie się gotować. Gdy cukier się rozpuści, gotujemy na szybkim ogniu przez kolejne 10 minut. Agrest jest bogaty w pektyny więc tyle czasu powinno wystarczyć, ale w razie czego dobrze jest zrobić test talerzyka. Jeśli na zimny talerzyk położymy odrobinę dżemu i po 10 sekundach on stężeje, to oznacza że jest gotowy. Jeśli nie, trzeba go jeszcze chwilkę pogotować. Na koniec dodajemy masło i ziarenka oraz laskę wanilii. Wszystko mieszamy i przekładamy do słoiczka.
Mam nadzieję, że spróbujecie takiego połączenia agrestu z wanilią. Na pewno Wam zasmakuje!

Smacznego!