Pizza margharita

Dziś pierwszy dzień wiosny z tej okazji coś kojarzącego się z ciepłem i słońcem czyli pizza. Nie znam nikogo kto jej nie lubi. Myślę, że sekret pizzy polega na tym, iż możemy sobie dowolnie komponować składniki na niej według własnego smaku i gustu. Ja proponuję dziś jej chyba najprostszą formę margharitę, a Wy oczywiście możecie ją modyfikować w dowolny sposób.





Z tej ilości ciasta wychodzą 2 pizze 30 cm.

Składniki ciasto:
25 g drożdży,
1/2 łyżeczki cukru,
250 ml ciepłej wody,
500 g mąki,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka oliwy.

Składniki sos:
500 g pomidorów (ja poza sezonem używam z puszki),
1 ząbek czosnku,
kilka łyżek oliwy,
Sól,
Pieprz.

Do tego mozzarella, liście bazylii, oliwa, oregano. 

Wykonanie ciasto:
Do miski wrzucić drożdże, dodać cukier oraz zalać ciepłą wodą. Pomieszać delikatnie, aby się drożdże rozpuściły dodać mąkę i sól . Wyrobić i odstawić aż podwoi swoją objętość. To może zając chwilę w tym czasie przygotowujemy sos.

Sos:
Rozgrzać oliwę w wysokim garnku. Musi być bardzo rozgrzana, dodać pomidory pokrojone w kostkę a po chwili czosnek. Smażyć około 5 min. Następnie przecedzić całość przez sito, trzeba pozbyć się nasionek ponieważ mogą popsuć smak. I wtedy znowu stawiamy na ogień doprawiamy i redukujemy sos.

Ciasto:
Kiedy ciasto już wyrosło wykładamy je na stolnicę i jeszcze raz wyrabiamy. Musi być gładkie i odchodzić od ręki. Musi być elastyczne. Jeżeli uznamy, że jest gotowe odstawiamy i przykrywamy, aby jeszcze raz podrosło. kiedy już to nastąpi wyciągamy ciasto na stolnicę formujemy kulę i wałkujemy na pożądaną grubość. Smarujemy blaszkę oliwą. Nakładamy ciasto, smarujemy je sosem pomidorowym, na to kładziemy pokrojoną w grube plastry odcedzoną mozzarellę posypujemy oregano i pieczemy 20-30 min w zalożności od piekarnika.
Przed serwowaniem obsypujemy listkami bazylii.