Lamb koftas - kofty jagnięce

Middle Eastern cuisine is still new for me but I am getting to know new tastes. And I love them:-)
Lamb is very popular in Ireland. Unfortunately not so much in Poland. I really encourage to eat it more often. This recipe is a combination of different cuisines but it is a good starting point if you are not very familiar with lamb and middle eastern cooking.

For 4 portions you will need:
400g minced lamb
1 teaspoon of ground cumin
1 teaspoon of ground coriander
salt and pepper
Handful of shelled pistachio nuts 
2 tablespoons of sweet chili sauce
4 soft tortillas
little gem leaves
radishes
hummus
natural yogurt
fresh coriander leaves
lemon zest

Crush the pistachios in the pestle and mortar.  Mix the meat with spices and salt and pepper.  Form 4 sausage shape koftas. You can use wooden skewers to help holding the meat around it (although not necessarily).
Heat griddle pan and fry koftas until nicely browned. While still hot cover in sweet chili sauce and crushed pistachio nuts. 
In the meantime heat tortillas either in the microwave or on the frying pan. Place one kofta in the middle of tortilla add lettuce leaves, radishes, hummus and yogurt. Sprinkle with coriander leaves and lemon zest. Wrap into a roll and enjoy!






Kuchnia Bliskiego Wschodu jest dla mnie ciągle nowościa. ale próbuje te nowe dla mnie smaki i muszę przyznać, że bardzo mi odpowiadają. Jagnięcina jest bardzo popularna w Irlandii, szkoda że nie w Polsce. Naprawdę zachęcam do jej jedzenia. Ten przepis jest połączeniem różnych kuchni, ale myślę że jest dobrym początkiem do poznania smaków Arabskich.

Na 4 porcje potrzebne nam będą:
400 g mielonego mięsa jagnięcego
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
sól i pieprz
garść pistacji bez skorupek
2 łyżki sosu słodkiego chili
4 tortille
liście młodej sałaty
rzodkiewka
hummus
jogurt naturalny
liście kolendry
skórka z cytryny

Kruszymy pistacje w moździerzu. Mięso łączymy z przyprawami i formujemy 4 kiełbaski. Można je zrobić na patyczkach ale niekoniecznie. Kofty smażymy na rozgrzanej patelni grilowej aż będą ładnie brązowe. Gdy już będą gotowe, smarujemy sosem słodkim chili i obtaczamy w pokruszonych pistacjach. Toritlle podrzewamy w mikrofalówce lub na patelni, na środek wykładamy koftę, sałatę i rzodkiewki, dodajemy hummus i jogurt. Posypujemy liśćmi kolendry i skórka z cytryny. Rolujemy i zajadamy:-)
Smacznego!