Kurczak z pieczarkami i pędami bambusa.




Jest to potrawa inspirowana kuchnią tajską. Polecam wszystkim, którzy szukają troszkę odmiany.

450 gr. ryżu
110 gr. filetów z kurczaka
2 łyżki stołowe oliwy
2 ząbki czosnku,
50 gr. pędów bambusa
50 gr. pieczarek
1 łyżka stołowa sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka cukru
4 łyżki bulionu lub wody
1 łyżka mąki rozmieszana z 2 łyżkami wody
2 cebulki dymki (te od szczypiorków)
Szczypta białego pieprzu 



Ugotować ryż. Na podgrzanym oleju podsmażyć lekko czosnek. Dodać pokrojony w cienkie paski filet z kurczaka i smażyć minutę lub dwie. Następnie dodać pędy bambusa i pokrojone w paski pieczarki. Wszystko razem energicznie wymieszać i dodawać kolejno sos sojowy, sos rybny, cukier, oraz bulion lub wodę. Można jeszcze lekko podlać wodą gdyby potrawa robiła się zbyt sucha.
Dodać mąkę rozmieszaną z wodą, energicznie wymieszać i podsmażać jeszcze chwilkę. Na koniec dodać posiekaną dymkę i pieprz.
Podawać z ugotowanym ryżem .