Paella

Wczoraj byłam na warsztatach kulinarnych. Tematem była kuchnia hiszpańska. Zrobiliśmy Paellę i kilka innych świetnych dań, o których napiszę w innych postach.




Składniki:
300 g ryżu arborio,
4-6 udek kurczaka,
100 g kiełbasy chorizo,
200 g krewetek (oczyszczonych),
200 g muli,
1 czerwona papryka,
6 ząbków czosnku,
1 średni cebula,
szczypta szafranu,
400 g pomidorow z puszki,
1 cytryna,
600 ml bulionu warzywnego,
sól morska, pieprz,
oliwa,
dymka,
natka pietruszki

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, Następnie wrzucamy chorizo oraz kurczaka. Smażymy 8 minut, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Dosypujemy czosnek i całość smażymy 10 min.
Dodajemy ryż, przesmażamy go na patelni 2 min i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Cały czas mieszamy tak około 15-18 minut.
Wlewamy pomidory z puszki ( w sezonie świeże) dodajemy krewetki oraz mule.

Całość dusimy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Chodzi o to, aby ryż wchłonął większość płynu, a kurczak i owoce morza dobrze się ugotowały. Ryż powinien być al dente. Jeśli nadgryziemy ziarenko powinniśmy czuć lekki opór.
Serwujemy paellę z posiekaną natką pietruszki, dymką i ósemkami cebuli.

Mule, jak sprawdzić świeżość. Jeśli mule są otwarte musicie lekko puknąć skorupkę, jeśli się zamkną oznacza to, że jest świeża, jak nie to znaczy, ze jest zepsuta.