Gaeng keow wan nua

Niedawno Magda dodała post Pad Thai inspirowany kuchnią tajską. Chciałabym pozostać w azjatyckich klimatach i zaproponować dziś inną tajska potrawę, wołowinę curry.
Przygotowanie tej potrawy nie zajmuje więcej niż 7 min. Ugotowanie jakieś 10 min.



Składniki:
2 łyżki oliwy,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka zielonej pasty curry,
225 g wołowiny pociętej w cienkie plastry,
2 czerwone chili, drobno pokrojone,
1 łyżeczka sosu rybnego (w oryginalnym przepisie są 2 łyżki, mi wystarczy jedna),
kabaczek pokrojony w plastry lub kostkę,
1 łyżka cukru (ja nie dodałam),
225 ml mleczka kokosowego,
liście bazylii (dekoracja do posypania).


Wykonanie:
W wysokim naczyniu rozgrzać oliwę, następnie podsmażyć czosnek. Dodać pastę curry i dobrze wymieszać. Dodać wołowinę i chwilę gotować. Dodać mleczko kokosowe, jeśli pasta jest zbyt gęsta można dodać wody.  Gotować pod przykryciem, następnie dodać resztę składników, oprócz bazylii. 
Serwować tuż po ugotowaniu z ryżem ugotowanym na sypko. Przyozdobić listkami bazylii.