Indyjskie placki

Wczoraj zrobiłam indyjskie placuszki. Lubię je bardzo, bo można różnie je przyprawiać w zależności od  tego na co mamy ochotę, a zatem zawsze są inne.
Mogą być fajną przekąską, albo dodatkiem do dania głównego np. do curry.


 Składniki:
 Mąka 450 gr,
3 łyżki oliwy,
3 łyżki ciepłej wody,
Czosnek niedźwiedzi,
1 łyżka kurkumy,
1 łyżka cuminu,
Troszkę chilli,
Sól,
Pieprz,
Posiekany koper,
Posiekana pietruszka.

Olej do smażenia.

Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać, jeżeli ciasto się nie klei dodać trochę wody. Uformować z ciasta spłaszczone kuleczki (takie, jak do kotletów mielonych tylko mniejsze). I każdy z nich rozwałkować na placek.
Na patelnię wlewamy olej i smażymy placuszki.

Można jeść je na zimno, ale lepiej smakują ciepłe.