Pad Thai

Aż trudno opisać, jak bardzo kocham kuchnie tajską. Chyba jedną z najbardziej popularnych potraw jest makaron po tajsku, czyli pad thai. Można go robic z różnych składników, ale ja najbardziej lubię z krewetkami.
Jak we wszystkich daniach typu stir fry, najważniejsze jest wczesniejsze przygotowanie wszystkich składników, gdyż samo smażenie w woku odbywa się bardzo szybko. Także rozgrzewamy woka na maxa I smażymy!

Na 4 porcje:
1 łyżka oleju roślinnego
Ok 100g makaronu ryżowego ugotowanego wg instrukcji na opakowaniu
0.5 czerwonej papryki pokrojonej w sporą kostkę
0.5 chili drobno posiekanej
2-3 dymki pokrojone w drobne kawaleczki
3 ząbki drobno posiekanego czosnku
200g kiełków fasoli mung
1/3 sałaty lodowej pokrojonej w paski
Garść suszonych krewetek (opcjonalnie)
150g krewetek (świeżych lub mrożonych)
Garść orzeszków ziemnych (opcjonalnie)
2 jajka-roztrzepane
Garść posiekanej świeżej kolendry
Na sos:
3 łyżki sosu sojowego
1.5 łyżki sosu rybnego
Sok z jednej limonki
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżka masła orzechowego

Do rozgrzanego woka wlewamy olej I po chwili gdy olej prawie dymi wrzucamy czosnek I chili. Mieszamy I dodajemy białą część dymki. Przez chwile smażymy ciągle mieszając. Dodajemy paprykę I kiełki. Po minucie dodajemy sałatę I suszone krewetki. Po chwili dodajemy świeże krewetki I smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy ugotowany makaron. Na tym etapie dodajemy reszte dymki I orzeszki I na ścianę woka wylewamy jajka. Energicznie mieszamy żeby wszystko dobrze się połączylo. Dodajemy sos (wszystkie składniki sosu wcześniej mieszamy w miseczce) I posypujemy kolendrą. Podajemy z kawałkiem limonki.
Smacznego!

Przedstawiam królika


 Królik ma bardzo zdrowe mięso, podobno świetne dla alergików, ma mało tłuszczu, więc pomyślałam, że spróbuję. Zrobiłam go w przyprawach korzennych i w ziołach.

Składniki:
Królik (tuszka)
Balsamiko,
Rozmaryn,
Tymianek,
Cząber,
Majeranek,
Liść laurowy,
Czubryca,
Papryka ostra,
Kolendra
Chili,
Oregano,
Pieprz (różne kolory)
Cebula czerwona,
Marchew,
Seler,
Dwa ziemniaki,
Por
Czosnek




Królika podzielić na części (ja podzieliłam na 3) i umyć. Następnie przyprawy i zioła oraz rozdrobniony czosnek wsypać do naczynia i zalać balsamiko. Włożyć królika w marynatę i trzymać w niej najlepiej przez noc.
Kiedy dobrze się zamarynuje, do brytfanki dodajemy łyżkę oliwy i wkładamy królika. Energicznie go obsmażamy z każdej strony, Kiedy się zarumieni zmniejszamy ogień, dodajemy warzywa, dolewamy kilka łyżek wody i powoli dusimy. Co jakieś czas sprawdzamy, czy nie trzeba dodać wody.
Po 1-2 godzinach królik jest gotowy.

Podałam go z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą.