Pikantna zupa z kukurydzy

Jest to zupa indyjska, bardzo smaczna i prosta w wykonaniu.


Składniki:
1 łyżka oliwy,
2 średnie cebule,
Świeży imbir 2,5 cm,
4 ząbki czosnku,
1-2 czerwone chilli,
1/2 łyżki kurkumy,
1 łyżka kuminu,
1/2 łyżki kolendry,
1 łyżka garam masali,
4 kolby kukurydzy (może być z puszki),
Sól (do smaku)
Troszkę świeżej kolendry, jak ozdoba.

Wykonanie:
Podgrzać oliwę w wysokim naczyniu i przyrumienić na niej cebulkę. Następnie dodać czosnek, chilli i imbir. Podsmażyć przez 40 sekund. Dodać przyprawy i sól, mieszać energicznie i dodać kukurydzę. Teraz zalać wszystko wodą, poziom wody około 4 cm nad składnikami. A następnie gotować na wolnym ogniu dopóki kukurydza nie będzie miękka około 15-20 min. Całość przelewamy do miseczki posypujemy kolendrą i serwujemy.

1 komentarz:

Zdrowi w Łodzi i nie tylko... pisze...

Jeszcze kukurydzy w ten sposób nie używałam. :)