Sałatka
z kurczakiem i kabaczkiem
Dwie
rzeczy kocham najbardziej w azjatyckiej kuchni. Pierwsza to smak, a druga to
to, że zazwyczaj są to potrawy jednogarnkowe. Dziś polecam sałatkę tajską z
kabaczkiem i kurczakiem.
3
kabaczki
1
łyżeczka soli
225 gr.
pokrojonej w paski piersi kurczaka
4
szalotki
2 małe
świeże czerwone chili
2
łyżki stołowe sosu rybnego.
1
łyżeczka cukru
2
łyżki stołowe soku cytrynowe
20
liści mięty
Kabaczki
przeciąć na pół i pokroić w cienkie plastry, następnie wrzucić je do posolonej
wody. Dzięki temu nie stracą koloru. Należy je wysuszyć zanim będą użyte.
W
wysokim naczyniu (może być wok, ale nie musi)
podgrzać 4 łyżki stołowe wody, dodać kurczaka i szybko obgotować,
energicznie przy tym mieszając. Dodać kabaczki, szalotki, chili, sos rybny i
cukier. Znowu wszystko pomieszać.
Zdjąć
z ognia dodać sok z cytryny i liście mięty. Ponownie energicznie wymieszać.
Potrawa gotowa, można położyć na talerz i serwować.