Sałatka tajska


Sałatka z kurczakiem i kabaczkiem


Dwie rzeczy kocham najbardziej w azjatyckiej kuchni. Pierwsza to smak, a druga to to, że zazwyczaj są to potrawy jednogarnkowe. Dziś polecam sałatkę tajską z kabaczkiem i kurczakiem.

3 kabaczki
1 łyżeczka soli
225 gr. pokrojonej w paski piersi kurczaka
4 szalotki
2 małe świeże czerwone chili 
2 łyżki stołowe sosu rybnego.
1 łyżeczka cukru
2 łyżki stołowe soku cytrynowe
20 liści mięty




Kabaczki przeciąć na pół i pokroić w cienkie plastry, następnie wrzucić je do posolonej wody. Dzięki temu nie stracą koloru. Należy je wysuszyć zanim będą użyte.

W wysokim naczyniu (może być wok, ale nie musi)  podgrzać 4 łyżki stołowe wody, dodać kurczaka i szybko obgotować, energicznie przy tym mieszając. Dodać kabaczki, szalotki, chili, sos rybny i cukier. Znowu wszystko pomieszać.
Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i liście mięty. Ponownie energicznie wymieszać. Potrawa gotowa, można położyć na talerz i serwować.