As colder days approach I have been craving food that will make me warm. Creamy soups are perfect this time of the year. It's good to use seasonal produce for it too. Butternut squash soup is my today's choice.
Dni stają się zimniejsze I poczułam ochotę na potrawy, które mnie rozgrzeją. Kremowe zupy są idealne na tą porę roku. Dobrze jest wykorzystywać sezonowe produkty. Dlatego zupa dyniowa jest moim dzisiejszym wyborem.
For 4 portions:
2 tablespoons olive oil
2 onions - chopped
1 butternut squash peeled and chopped
700ml chicken or vegetable stock
150 ml double cream
Salt and pepper to season
Chili flakes (optional)
Pumpkin seeds - roasted - to garnish
Pumpkin seeds oil to drizzle
Na 4 porcje:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 cebule posiekane
1 dynia obrana I pokrojona w kostkę
700ml bulionu z kury lub warzywnego
150 ml tłustej słodkiej śmietanki
Sól I pieprz do smaku
Szczypta płatków chili (opcjonalnie)
Podprażone pestki dyni do dekoracji
Olej z pestek dyni do dekoracji
Method:
Gently sweat the onion on the olive oil and add chopped butternut squash. Cook for 10 minutes until it starts to get tender. Remember to stir it occasionally. Add stock and cook for further 10 minutes. Add cream. Bring to boil. Now blend it to a creamy consistency and season to taste. Add chili flakes if you like. Pour into bowls and garnish with pumpkin seeds and drizzle with oil.
Przygotowanie:
Cebulę należy lekko zeszklić na oliwie z oliwek i dodać pokrojoną dynię. Smażyć tak ok 10 minut, aż dynia zacznie się robić miękka. Pamiętajmy o mieszaniu! Dodajemy bulion i gotujemy kolejne 10 minut. Teraz możemy dodać śmietanę i ponownie zagotowujemy. Wszystko miksujemy na zupę krem. Doprawiamy do smaku. Opcjonalnie można dodać trochę płatków chili. Zupę można posypać prażonymi pestkami dyni i skropić olejem z pestek dyni.
Smacznego!