Aż trudno opisać, jak bardzo kocham kuchnie tajską. Chyba jedną z najbardziej popularnych potraw jest makaron po tajsku, czyli pad thai. Można go robic z różnych składników, ale ja najbardziej lubię z krewetkami.
Jak we wszystkich daniach typu stir fry, najważniejsze jest wczesniejsze przygotowanie wszystkich składników, gdyż samo smażenie w woku odbywa się bardzo szybko. Także rozgrzewamy woka na maxa I smażymy!
Na 4 porcje:
1 łyżka oleju roślinnego
Ok 100g makaronu ryżowego ugotowanego wg instrukcji na opakowaniu
0.5 czerwonej papryki pokrojonej w sporą kostkę
0.5 chili drobno posiekanej
2-3 dymki pokrojone w drobne kawaleczki
3 ząbki drobno posiekanego czosnku
200g kiełków fasoli mung
1/3 sałaty lodowej pokrojonej w paski
Garść suszonych krewetek (opcjonalnie)
150g krewetek (świeżych lub mrożonych)
Garść orzeszków ziemnych (opcjonalnie)
2 jajka-roztrzepane
Garść posiekanej świeżej kolendry
Na sos:
3 łyżki sosu sojowego
1.5 łyżki sosu rybnego
Sok z jednej limonki
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżka masła orzechowego
Do rozgrzanego woka wlewamy olej I po chwili gdy olej prawie dymi wrzucamy czosnek I chili. Mieszamy I dodajemy białą część dymki. Przez chwile smażymy ciągle mieszając. Dodajemy paprykę I kiełki. Po minucie dodajemy sałatę I suszone krewetki. Po chwili dodajemy świeże krewetki I smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy ugotowany makaron. Na tym etapie dodajemy reszte dymki I orzeszki I na ścianę woka wylewamy jajka. Energicznie mieszamy żeby wszystko dobrze się połączylo. Dodajemy sos (wszystkie składniki sosu wcześniej mieszamy w miseczce) I posypujemy kolendrą. Podajemy z kawałkiem limonki.
Smacznego!
Jak we wszystkich daniach typu stir fry, najważniejsze jest wczesniejsze przygotowanie wszystkich składników, gdyż samo smażenie w woku odbywa się bardzo szybko. Także rozgrzewamy woka na maxa I smażymy!
Na 4 porcje:
1 łyżka oleju roślinnego
Ok 100g makaronu ryżowego ugotowanego wg instrukcji na opakowaniu
0.5 czerwonej papryki pokrojonej w sporą kostkę
0.5 chili drobno posiekanej
2-3 dymki pokrojone w drobne kawaleczki
3 ząbki drobno posiekanego czosnku
200g kiełków fasoli mung
1/3 sałaty lodowej pokrojonej w paski
Garść suszonych krewetek (opcjonalnie)
150g krewetek (świeżych lub mrożonych)
Garść orzeszków ziemnych (opcjonalnie)
2 jajka-roztrzepane
Garść posiekanej świeżej kolendry
Na sos:
3 łyżki sosu sojowego
1.5 łyżki sosu rybnego
Sok z jednej limonki
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżka masła orzechowego
Do rozgrzanego woka wlewamy olej I po chwili gdy olej prawie dymi wrzucamy czosnek I chili. Mieszamy I dodajemy białą część dymki. Przez chwile smażymy ciągle mieszając. Dodajemy paprykę I kiełki. Po minucie dodajemy sałatę I suszone krewetki. Po chwili dodajemy świeże krewetki I smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy ugotowany makaron. Na tym etapie dodajemy reszte dymki I orzeszki I na ścianę woka wylewamy jajka. Energicznie mieszamy żeby wszystko dobrze się połączylo. Dodajemy sos (wszystkie składniki sosu wcześniej mieszamy w miseczce) I posypujemy kolendrą. Podajemy z kawałkiem limonki.
Smacznego!