Jest to potrawa
inspirowana kuchnią tajską. Polecam wszystkim, którzy szukają troszkę odmiany.
450 gr. ryżu
110 gr. filetów z
kurczaka
2 łyżki stołowe oliwy
2 ząbki czosnku,
50 gr. pędów bambusa
50 gr. pieczarek
1 łyżka stołowa sosu
sojowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka cukru
4 łyżki bulionu lub wody
1 łyżka mąki rozmieszana
z 2 łyżkami wody
2 cebulki dymki (te od
szczypiorków)
Szczypta białego pieprzu
Ugotować ryż. Na
podgrzanym oleju podsmażyć lekko czosnek. Dodać pokrojony w cienkie paski filet
z kurczaka i smażyć minutę lub dwie. Następnie dodać pędy bambusa i pokrojone w
paski pieczarki. Wszystko razem energicznie wymieszać i dodawać kolejno sos
sojowy, sos rybny, cukier, oraz bulion lub wodę. Można jeszcze lekko podlać
wodą gdyby potrawa robiła się zbyt sucha.
Dodać mąkę rozmieszaną z
wodą, energicznie wymieszać i podsmażać jeszcze chwilkę. Na koniec dodać
posiekaną dymkę i pieprz.
Podawać z ugotowanym ryżem
.