Balti Chicken

 Balti Chicken to połączenie cudownego aromatu przypraw z "delikatnie ostrym" curry. Przepis pochodzi z Pakistanu, ale został zaadoptowany przez kuchnię indyjską.





Składniki
3-4 kawałki kurczaka (użyłam udka)
4 łyżki oliwy
2-3 ząbki czosnku (posiekane)
1/2 łyżki kuminu
1 łyżka kolendry
2.5 cm kawałek cynamonu (oczywiście można użyć w proszku)
4 zielone ziarna kardamonu
1/2 łyżki kurkumy
425 mi sosu curry (zmieszałam zielony i żółty)
Sól do smaku
1/2 łyżeczki chili
1/2 papryki (słodka)
1 średnia cebula
1 zielona papryka
1 pomidor
1/2 łyżki garam masala
Liście kolendry posiekane (jako ozdoba)


Wykonanie:
Podgrzać oliwę w dużym wysokim naczyniu.  Dodać posiekany czosnek i chwilę podsmażyć. Następnie dodać kumin, cynamon, kardamon oraz kurkumę. Pomieszać wszystko i dodać kawałki kurczaka.
Smażyć około 5 min na średnim ogniu następnie dodać sos curry, sól, chili i paprykę. 
W tym czasie pokroić cebulę i pomidora w ósemki. Zieloną paprykę pokroić w 2,5 cm kawałki. 

Na patelni podgrzać oliwę na to wrzucić cebulę i zieloną paprykę, chwilę smażyć następnie dodać pomidora.
Całość z patelni przelać do garnka z  kurczakiem pomieszać i dodać 1/2 łyżki garam masali, i jeszcze gotować przez 5-7 min.

Przed serwowaniem posypać posiekaną kolendrą. Świetnie smakuje z ryżem.