Brownie to ciasto, które trzeba robić dokładnie według przepisu, nie można sobie pozwolić na dowolną interpretacje bo wtedy nie wyjdzie.
Składniki
200 gr masła (pokroić w kostkę)
200 gr gorzkiej czekolady
85 mąki
40 gr kakao
50 gr białej czekolady
50 gr mlecznej czekolady
3 duże jajka
200 gr cukru
1 krok
Zagotować wodę w dużym garnku, włożyć w garnek miskę tak, aby miska nie dotykała wody. Do miski włożyć masło oraz rozdrobnioną gorzką czekoladę. Składniki zaczną się topić pod wpływem gorąca. Kiedy wszystko się stopi, należy zdjąć z ognia i odstawić, aby się wystudziło.
2 krok
Nastawić piekarnik na 160 stopni. Potrzeba około 10 min aby się piekarnik podgrzał w tym czasie należy przygotować blaszkę do pieczenia i wyłożyć ją pergaminem. Teraz należy przesiać przez sito kakao i mąkę.
3 krok
Posiekać na drobniutkie kawałki białą i mleczną czekoladę. W tym czasie możecie już zmniejszyć temp w piekarniku do 90 stopni.
4 krok
Do miski wrzucić 3 jajka pomieszać to z cukrem i miksować na najwyższych obrotach aż całość będzie jasna i puszysta.
5 krok
Do miski z jajkami i cukrem dolać przestudzoną masę z czekolady i masła. Teraz wszystko delikatnie mieszamy łyżką aż całość będzie brązowa.
6 krok
Teraz należy powoli wsypywać do miski z masą przesianą mąkę z kakao, delikatnie wszystko mieszając łyżką.Kiedy całość jest już wsypana dodaj rozdrobnioną białą i mleczną czekoladę.
7 krok
Wlej wszystko do przygotowanej blaszki i wstaw do piekarnika. Powinno się piec około 25 min. Po 25 min należy sprawdzić czy jest upieczone, jeśli jest jeszcze nie dopieczone piecz jeszcze 5 min.
Kiedy uznasz, że jest gotowe wyłącz piekarnik i poczekaj aż całkowicie wystygnie.
Świetnie pasuje do filiżanki mocnej kawy, a dla dzieci z kubeczkiem kakao.
Składniki
200 gr masła (pokroić w kostkę)
200 gr gorzkiej czekolady
85 mąki
40 gr kakao
50 gr białej czekolady
50 gr mlecznej czekolady
3 duże jajka
200 gr cukru
1 krok
Zagotować wodę w dużym garnku, włożyć w garnek miskę tak, aby miska nie dotykała wody. Do miski włożyć masło oraz rozdrobnioną gorzką czekoladę. Składniki zaczną się topić pod wpływem gorąca. Kiedy wszystko się stopi, należy zdjąć z ognia i odstawić, aby się wystudziło.
2 krok
Nastawić piekarnik na 160 stopni. Potrzeba około 10 min aby się piekarnik podgrzał w tym czasie należy przygotować blaszkę do pieczenia i wyłożyć ją pergaminem. Teraz należy przesiać przez sito kakao i mąkę.
3 krok
Posiekać na drobniutkie kawałki białą i mleczną czekoladę. W tym czasie możecie już zmniejszyć temp w piekarniku do 90 stopni.
4 krok
Do miski wrzucić 3 jajka pomieszać to z cukrem i miksować na najwyższych obrotach aż całość będzie jasna i puszysta.
5 krok
Do miski z jajkami i cukrem dolać przestudzoną masę z czekolady i masła. Teraz wszystko delikatnie mieszamy łyżką aż całość będzie brązowa.
6 krok
Teraz należy powoli wsypywać do miski z masą przesianą mąkę z kakao, delikatnie wszystko mieszając łyżką.Kiedy całość jest już wsypana dodaj rozdrobnioną białą i mleczną czekoladę.
7 krok
Wlej wszystko do przygotowanej blaszki i wstaw do piekarnika. Powinno się piec około 25 min. Po 25 min należy sprawdzić czy jest upieczone, jeśli jest jeszcze nie dopieczone piecz jeszcze 5 min.
Kiedy uznasz, że jest gotowe wyłącz piekarnik i poczekaj aż całkowicie wystygnie.
Świetnie pasuje do filiżanki mocnej kawy, a dla dzieci z kubeczkiem kakao.