Spaghetti z krewetkami, pomidorami i pietruszką

Kolejny piękny dzień ze oknem, mamy lato wczesną wiosną. I znowu mam ochotę na coś pachnącego wakacjami. Spaghetti z krewetkami. Uwielbiam krewetki, kiedy są świeże mają zapach morza. A co pachnie bardziej wakacyjnie niż morze.




Składniki:
Krewetki 250 g,
Pomidory z puszki,
Oliwa,
Wytrawne wino,
Pietruszka
Chilli najlepiej czerwone (drobno pokrojone)
Sól,
Świeżo zmielony pieprz,
Czosnek (2 ząbki),
Makaron spaghetti.


Przygotowanie:
Krewetki umyć, obrać ze skorupek i oczyścić.

Sos:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy wino, na to wrzucamy posiekany czosnek oraz krewetki. Smażymy przez chwilę delikatnie mieszając. Dodajemy chilli. Potem dodajemy pomidory z puszki i czekamy, aż wszystko zacznie się mocno gotować. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawiamy.

Makaron gotujemy wg przepisu producenta.

Kiedy sos jest gotowy kładziemy go na makaron, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i listkami pietruszki.