Przenosimy się do Tajlandii, kulinarnie oczywiście. Thai Red Chicken Curry to znakomity balans smaków. To danie różni się znacznie w smaku od Indyjskiego Curry poza tym jest prostsze w wykonaniu i nie wymaga aż tylu przypraw.
Składniki:
Olej do smażenia,
Mleczko koksowe puszka,
Kawałki kurczaka,
2 duże pieczarki,
1 łyżka czerwonej pasty curry,
1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry,
1 łyżka sosu rybnego,
1 łyżeczka ciemnego cukru,
Sok z połowy limonki,
Ząbek czosnku,
Cebula,
Ryż jaśminowy,
Natka pietruszki, jak dekoracja.
Wykonanie:
Przysmażamy na oleju cebulkę i czosnek. Wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy obie pasty curry. Dodajemy sos rybny i cukier. Dodajemy pieczarki. Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką można dodać troszkę wody. Gotujemy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i wyciskamy sok z limonki. Gotujemy jeszcze chwilę.
Podajemy z ryżem.
Składniki:
Olej do smażenia,
Mleczko koksowe puszka,
Kawałki kurczaka,
2 duże pieczarki,
1 łyżka czerwonej pasty curry,
1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry,
1 łyżka sosu rybnego,
1 łyżeczka ciemnego cukru,
Sok z połowy limonki,
Ząbek czosnku,
Cebula,
Ryż jaśminowy,
Natka pietruszki, jak dekoracja.
Wykonanie:
Przysmażamy na oleju cebulkę i czosnek. Wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy obie pasty curry. Dodajemy sos rybny i cukier. Dodajemy pieczarki. Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką można dodać troszkę wody. Gotujemy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i wyciskamy sok z limonki. Gotujemy jeszcze chwilę.
Podajemy z ryżem.