I made bread first time in my life and I have to tell you to make bread is a real challenge and real satysfaction.
Zrobiłam chleb pierwszy raz w życiu, i muszę przyznać, że chleb to prawdziwe wyzwanie i prawdziwa satysfakcja.
Ingredients:
1 kg wheat flour,
1 kg wholemeal flour,
1.1/2 milk,
50 gr. yeast,
30 gr.salt
Składniki:
1 kg mąki pszennej,
1 kg mąki razowej,
1.1/2 mleka,
50 gr. drożdży,
30 gr. soli
W misce rozpuścić drożdże w ciepłym mleku. Następnie dodać połowę każdej z mąk i wymieszać łyżką. Odstawić na pół godziny. Po pół godzinie dodać resztę mąki i sól. Wyciągnąć ciasto na stolnicę i wyrabiać około 10 min. Następnie zostawić ciasto na kolejne pół godziny. Wyrobić podłużne bochenki posmarować górę jajkiem i piec około 1 godziny.
Zrobiłam chleb pierwszy raz w życiu, i muszę przyznać, że chleb to prawdziwe wyzwanie i prawdziwa satysfakcja.
Ingredients:
1 kg wheat flour,
1 kg wholemeal flour,
1.1/2 milk,
50 gr. yeast,
30 gr.salt
Składniki:
1 kg mąki pszennej,
1 kg mąki razowej,
1.1/2 mleka,
50 gr. drożdży,
30 gr. soli
In a bowl dissolve yeast in warm milk add half of the flour (both) and mix with a spoon. Leave for half an hour. After half an hour add the rest of the flour and salt, turn out on to a clean kitchen surface and knead for 10 minutes. Leave for half an hour again. Shape into two loaves, smear the top of each of egg and bake 1 hour.