khao niew nam prik ong taka jest oryginalna nazwa tej tajskiej potrawy.
W oryginalnym przepisie jest to danie robione z mielonej wieprzowiny, ja za wieprzowiną nie przepadam, użyłam wołowiny.
Składniki:
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku drobno posiekane
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
75 gr mięsa mielonego (wołowiny)
1 duży pomidor pokrojony w kostkę
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soku z cytryny
Zielenina do ozdoby
Na patelni lub w woku podsmażyć czosnek, następnie dodać pastę curry i wołowinę. Wszystko energicznie wymieszać. Smażyć przez chwilę. Następnie dodać pomidora a potem kolejno sos rybny, sok z cytryny oraz cukier. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Pamiętajcie sos rybny jest bardzo słony, dodawajcie go ostrożnie.
Najlepiej serwować z ryżem ugotowanym na sypko.