Warzywna dietetyczna zupa krem

Dziś mam dla Was propozycję zupy warzywnej ale w wersji bardziej dietetycznej niż zwykle. Ostatnio postanowiłam odchudzić trochę swoje potrawy. Dlatego dziś na lunch do pracy przygotowałam sobie tę oto zupę.

Z podanych składników wyszło tak ok 1,5 litra zupy
1 łyżka oliwy
1,2 l wody
2 małe ziemniaki
2 małe marchewki
2 małe pietruszki
1 pęczek dymki
2 łodygi selera naciowego
3 łyżki chudego jogurtu naturalnego
garść natki pietruszki
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka nasion kolendry (mielonych)
1 łyżeczka przyprawy curry
szczypta płatków chili (lub jak kto lubi wg uznania)
lekki sos sojowy - do smaku
sól i pieprz

Dymkę siekamy, wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę. W rondelku podrzewamy olej, wrzucamy dymkę i na lekkim ogniu podduszamy. Po kolei wrzucamy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler. Wszystko chwilę przesmażamy, aż zacznie się delikatnie karmelizować. Dodajemy płatki chili, kumin, kolendrę, curry i wszystko jeszcze chwilę przesmażamy, aż zacznie unosić się piękny zapach przypraw. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości.
Następnie wszystko blendujemy na gładką masę. Doprawiamy jogurtem (ja zawsze najpierw hartuję jogurt gorącą zupa. Tak w razie czego, żeby się nie zważył), sosem sojowym i ewentualnie solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy obficie natką pietruszki.

Pysznie smakuje z razowym chlebem z pestkami dyni (i z masłem, ale to już mniej dietetycznie ;-))

Smacznego!