Dorsz z sosem pomarańczowo miętowym

Dziś miałam ochotę na coś lekkiego i nowego. Miałam ochotę na coś nieokreślonego, pewnie wiecie, jak to jest. W sklepie zobaczyłam dorsza i wiedziałam, że to jest to. Kawałek dalej stała w doniczce świeże mięta i machała do mnie zachęcająco, a dalej już poszło. Moja rodzina zjadła wszystko z apetytem a zatem polecam.


Składniki:
Filet z dorsza
2 pomarańcze
Kilka liści mięty
Pół łyżeczki cukru trzcinowego.
Sól

Smażymy filet i przyprawiamy, jak lubimy.  Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodajemy kilka listków mięty i blendujemy. Wlewamy do garnka stawiamy na małym ogniu i dodajemy troszkę ciemnego cukru.
Na talerz wykładamy dorsza, może być w całości (ja mojego rozdrobniłam) polewamy sosik dookoła, dokładamy kilka listków mięty do ozdoby. Stawiamy przed naszym partnerem i robimy wielkie wrażenie.

Sałatka tabbouleh

Sałatka tabbouleh to bardzo świeża i zdrowa potrawa. Jest bardzo prosta w wykonaniu, wygląd pięknie i jest egzotyczna :)



Składniki:

Kasza bulgur
Sok z połowy limonki
Sok z polowy cytryny
Pęczek pietruszki
Pęczek mięty
1 granat
1 awokado
1 czerwona cebula
Sól

W oryginalnym przepisie zamiast mango powinny być pomidor i ogórek.  Ja dodałam awokado moim zdaniem też świetnie pasuje.


Wykonianie:
1 szklankę kaszy bulgur zalewamy 2,5 szklanki wrzącej osolonej wody i gotujemy około 7 min. Następnie odstawiamy aby spęczniała.
Do kaszy dodajemy ziarna granatu, na to wyciskamy sok z cytryny i limonki. Mieszamy wszystko.  Dodajemy posiekaną cebulkę i awokado na koniec dodajemy posiekane liście pietruszki i mięte. Delikatnie mieszamy.