Żeberka po brazylijsku

Nie jest to szybkie danie, pieczenie żeberek wymaga czasu. Jednak przepis jest bardzo prosty, a smak....słodko-ostry z dymnym posmakiem...pycha! Super przepis dla przyjaciół na luźny wieczór przy piwie :-)


1 łyżka kuminu
1 łyżeczka musztardy ostrej
1 łyżka papryki
1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku
1 łyżeczka chili
sól i pieprz
1 kg żeberek wieprzowych
200g sosu barbecue

Mieszamy wszystkie składniki marynaty oprócz sosu barbecue. Wcieramy w żeberka i zostawiamy do zamarynowania na minimum 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i pieczemy żeberka przez 2 godziny przewracając raz w połowie. Na 15 minut przed końcem pieczenia smarujemy sosem barbecue.
żeberka powinny być miękkie i klejące.
Smacznego!

Pierniczki

Uwielbiam ten zapach rozchodzący się po domu, gdy pieką się te cudeńka. Uważam, że pieczenie ciasteczek z dziećmi jest jedną z najprzyjemniejszych form wspólnego spędzania czasu.
Z tego przepisu wyszło mi 4 blachy pierniczków.
125g masła wcześniej wyjętego z lodówki
100g brązowego cukru
115g złotego syropu ( golden syrup, ale można zastąpić miodem)
450g mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych
szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Masło, cukier i syrop rozpuszczamy na małym ogniu ciągle mieszając.
W osobnej misce mieszamy mąkę, sodę, imbir, przyprawy i sól. Rozpuszczone masło wlewamy do suchych i drewnianą łyżką łączymy wszystkie składniki. Gdy ciasto troszkę przestygnie, zagniatamy je na lekko opruszonym mąką blacie. Rozwałkowujemy na ok 5mm grubości i wycinamy dowolne kształty.
Pieczemy ok 12minut. Gdy pierniczki przestygną dekorujemy np.lukrem, czekoladą lub czym tam chcemy.
Udanych wypieków!