Nie jest to szybkie danie, pieczenie żeberek wymaga czasu. Jednak przepis jest bardzo prosty, a smak....słodko-ostry z dymnym posmakiem...pycha! Super przepis dla przyjaciół na luźny wieczór przy piwie :-)
1 łyżka kuminu
1 łyżeczka musztardy ostrej
1 łyżka papryki
1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku
1 łyżeczka chili
sól i pieprz
1 kg żeberek wieprzowych
200g sosu barbecue
Mieszamy wszystkie składniki marynaty oprócz sosu barbecue. Wcieramy w żeberka i zostawiamy do zamarynowania na minimum 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i pieczemy żeberka przez 2 godziny przewracając raz w połowie. Na 15 minut przed końcem pieczenia smarujemy sosem barbecue.
żeberka powinny być miękkie i klejące.
Smacznego!
Pierniczki
Uwielbiam ten zapach rozchodzący się po domu, gdy pieką się te cudeńka. Uważam, że pieczenie ciasteczek z dziećmi jest jedną z najprzyjemniejszych form wspólnego spędzania czasu.
Z tego przepisu wyszło mi 4 blachy pierniczków.
125g masła wcześniej wyjętego z lodówki
100g brązowego cukru
115g złotego syropu ( golden syrup, ale można zastąpić miodem)
450g mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych
szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Masło, cukier i syrop rozpuszczamy na małym ogniu ciągle mieszając.
W osobnej misce mieszamy mąkę, sodę, imbir, przyprawy i sól. Rozpuszczone masło wlewamy do suchych i drewnianą łyżką łączymy wszystkie składniki. Gdy ciasto troszkę przestygnie, zagniatamy je na lekko opruszonym mąką blacie. Rozwałkowujemy na ok 5mm grubości i wycinamy dowolne kształty.
Pieczemy ok 12minut. Gdy pierniczki przestygną dekorujemy np.lukrem, czekoladą lub czym tam chcemy.
Udanych wypieków!
Z tego przepisu wyszło mi 4 blachy pierniczków.
125g masła wcześniej wyjętego z lodówki
100g brązowego cukru
115g złotego syropu ( golden syrup, ale można zastąpić miodem)
450g mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych
szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Masło, cukier i syrop rozpuszczamy na małym ogniu ciągle mieszając.
W osobnej misce mieszamy mąkę, sodę, imbir, przyprawy i sól. Rozpuszczone masło wlewamy do suchych i drewnianą łyżką łączymy wszystkie składniki. Gdy ciasto troszkę przestygnie, zagniatamy je na lekko opruszonym mąką blacie. Rozwałkowujemy na ok 5mm grubości i wycinamy dowolne kształty.
Pieczemy ok 12minut. Gdy pierniczki przestygną dekorujemy np.lukrem, czekoladą lub czym tam chcemy.
Udanych wypieków!
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Tags
agrest
alkohol
babeczki
barszcz
bengali
bezglutenowe
bezglutenowy
biała czekolada
boczek
Boże Narodzenie
bread
breakfast
brokuły
burak
burger
cake
cheesecake
chili
chleb
Christmas
ciasta
ciasteczka
Ciastka
Ciasto cytrynowe
ciasto parzone
cupcakes
curry
czekolada
desery
dessert
dieta
dietetycznie
drink
drożdżówka
dżem
faworki
fish
ginger
gluten free
grill
gruszki
grzyby
hummus
imbir
indyk
Irlandia
Italian food
jagody
jajka
jam
kanapka
kanapki
karpatka
Kasza jaglana
kasze
Kawa
kawa mrożona
koftas
koktail
Kolacja
krewetki
Królik
kuchnia arabska
kuchnia azjatycka
kuchnia brazylijska
kuchnia chińska
kuchnia francuska
kuchnia hiszpańska
kuchnia indyjska
kuchnia japońska
kuchnia koreańska
kuchnia meksykanska
kuchnia polska
kuchnia tajska
kuchnia wegetariańska
kuchnia włoska
kunia włoska
Kurczak
lamb
lemon drizzle cake
lemon tart
lentils
lunch
łosoś
makaron
małże
margarita
margharita
masło orzechowe
mexican food
Middle East
muffinki
napoje
omlet
owoce morza
owsianka
paella
paleo
Pancakes
pate
pączki
peanut butter
pear cake
pesto
pierniczki
pierogi
pizza
pretzels
Przekąski
przetwory
przystawki
quiche
rabarbar
rhubarb
rogaliki
ryby
sajgonki
salad
sałatki
sandwich
ser kozi
sernik
Snack
soczewica
Sok
sos holenderski
soup
Szparagi
śniadanie
tagine
tarta cytrynowa
tequila
teriyaki
thaini
tłusty czwartek
tort
turkey
urodziny
vegetarian
wanilia
warzywa
Wielkanoc
Wieprzowina
zapiekanka
zebra
zupa
zupa krem
żeberka
żurek