Yesterday I posted Middle Eastern recipe and today I am posting sort of Mexican food recipe with some international influences.
Today is such a miserable day in Ireland that this is perfect warming up food:-)
For 5 portions you will need:
400 g stewing beef cut into pieces
1 big onion
3 cloves of garlic
1 red chili
2 peppers
1 courgette
700g passata
1 teaspoon of ground cumin
salt and pepper
fresh coriander leaves
1 cup of brown lentils
1 tablespoon of olive oil for frying
Heat olive oil in a pot and add chopped onion, chili and garlic. Fry for a minute and add cumin and beef. Fry for few more minutes and pour passata over it. Add some water if it looks too thick. I usually add one more cup of water. Cover and simmer for about 1.5 - 2 hours until beef is tender.
In the meantime cook lentils. Rainse them first. Then cover with water with salt and simmer for about 35 minutes.
When chili is almost done add chopped peppers and courgette. Season with salt and pepper and cook for 10 more minutes.
Pour chili on lentils and sprinkle with fresh coriander leaves. Its so good and hearty food it will keep you warm in a rainy and cold day. I always try to do a bit more to take it for lunch at work. Enjoy!
Wczoraj zamieściłam wpis o kuchni Bliskiego Wschodu a dziś coś w meksykańskim stylu z wpływami międzynarodowymi. Dziś jest okropna pogoda w Irlandii i to właśnie danie doda nam ciepła.
Na 5 porcji potrzene bedzie:
400 g
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 chili
2 papryki
1 cukinia
700 g passaty
1 łyżeczka mielonego kuminu
sól i pieprz
Liście kolendry
1 szklanka brązowej soczewicy
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
Rozgrzej oliwę i dodajemy posiekaną cebulę, chili i czosnek. Smaż przez minutę i dodaj kumin i wołowinę. Smaż przez kilka minut i dodaj passatę. Dodaj wodę jeśli sos wydaje się zbyt gęsty. Ja zazwyczaj dodaję 1 szklankę. Gotuj pod przykryciem 1.5 - 2 godz aż wołowina będzie miękka.
W międzyczasie ugotuj soczewicę. Wypłucz ją pod zimną wodą, gotuj w osolonej wodzie ok 35 min. Potem odcedź.
Gdy chili jest prawie gotowe dodaj pokrojoną paprykę i cukinię. Dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 10 min.
Wyle sos na soczewicę i posyp liśćmi kolendry.
Smacznego!
Today is such a miserable day in Ireland that this is perfect warming up food:-)
For 5 portions you will need:
400 g stewing beef cut into pieces
1 big onion
3 cloves of garlic
1 red chili
2 peppers
1 courgette
700g passata
1 teaspoon of ground cumin
salt and pepper
fresh coriander leaves
1 cup of brown lentils
1 tablespoon of olive oil for frying
Heat olive oil in a pot and add chopped onion, chili and garlic. Fry for a minute and add cumin and beef. Fry for few more minutes and pour passata over it. Add some water if it looks too thick. I usually add one more cup of water. Cover and simmer for about 1.5 - 2 hours until beef is tender.
In the meantime cook lentils. Rainse them first. Then cover with water with salt and simmer for about 35 minutes.
When chili is almost done add chopped peppers and courgette. Season with salt and pepper and cook for 10 more minutes.
Pour chili on lentils and sprinkle with fresh coriander leaves. Its so good and hearty food it will keep you warm in a rainy and cold day. I always try to do a bit more to take it for lunch at work. Enjoy!
Wczoraj zamieściłam wpis o kuchni Bliskiego Wschodu a dziś coś w meksykańskim stylu z wpływami międzynarodowymi. Dziś jest okropna pogoda w Irlandii i to właśnie danie doda nam ciepła.
Na 5 porcji potrzene bedzie:
400 g
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 chili
2 papryki
1 cukinia
700 g passaty
1 łyżeczka mielonego kuminu
sól i pieprz
Liście kolendry
1 szklanka brązowej soczewicy
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
Rozgrzej oliwę i dodajemy posiekaną cebulę, chili i czosnek. Smaż przez minutę i dodaj kumin i wołowinę. Smaż przez kilka minut i dodaj passatę. Dodaj wodę jeśli sos wydaje się zbyt gęsty. Ja zazwyczaj dodaję 1 szklankę. Gotuj pod przykryciem 1.5 - 2 godz aż wołowina będzie miękka.
W międzyczasie ugotuj soczewicę. Wypłucz ją pod zimną wodą, gotuj w osolonej wodzie ok 35 min. Potem odcedź.
Gdy chili jest prawie gotowe dodaj pokrojoną paprykę i cukinię. Dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 10 min.
Wyle sos na soczewicę i posyp liśćmi kolendry.
Smacznego!