Zjedzmy dziś coś zdrowego z odrobiną boczku. Smak tego dania opiera się na szczegółach. Drobne "zabiegi kulinarne" sprawią, że zwykła soczewica stanie się świetnym daniem.
Składniki:
Soczewica 250 gr,
Boczek wędzony,
Buraczki 3 sztuki,
Cebula 2 sztuki,
Jabłko 1 duże,
Czosnek niedźwiedzi,
Sól.
Gotujemy soczewicę. W tym samym czasie wstawiamy do piekarnika dwie całe, umyte cebule oraz pokrojone w grube plastry jabłko. W innym garnku gotujemy buraczki.
Na rozgrzaną patelnię kładziemy plastry boczku i na wolnym ogniu podsmażamy go.
Kiedy jabłko już zmięknie wyciągamy go z piekarnika. Cebulę pozostawiamy na dłużej, aby się pięknie przypiekła.
Sprawdzamy soczewicę, jeżeli zaczyna mięknąc przyprawiamy ją czosnkiem niedźwiedzim i gotujemy jeszcze chwilę. Kiedy boczek się już przysmaży dodajemy troszkę tłuszczu do soczewicy.
Buraczkowy krem:
Ugotowane buraczki obieramy ze skórki i wkładamy do blendera, dodajemy upieczone jabłko oraz upieczoną, obraną ze skóry cebulę. Dodajemy 2 łyżeczki tłuszczyku z boczku i miksujemy w blenderze.
Dodajemy drugą upieczoną cebulę do soczewicy i chwilę wszystko gotujemy, aby przeszło aromatem pieczonej cebuli.
Wykładamy na talerz buraczkowy/jabłkowo/cebulowy krem na to kładziemy soczewicę oraz chrupiące plastry smażonego boczku.
Składniki:
Soczewica 250 gr,
Boczek wędzony,
Buraczki 3 sztuki,
Cebula 2 sztuki,
Jabłko 1 duże,
Czosnek niedźwiedzi,
Sól.
Gotujemy soczewicę. W tym samym czasie wstawiamy do piekarnika dwie całe, umyte cebule oraz pokrojone w grube plastry jabłko. W innym garnku gotujemy buraczki.
Na rozgrzaną patelnię kładziemy plastry boczku i na wolnym ogniu podsmażamy go.
Kiedy jabłko już zmięknie wyciągamy go z piekarnika. Cebulę pozostawiamy na dłużej, aby się pięknie przypiekła.
Sprawdzamy soczewicę, jeżeli zaczyna mięknąc przyprawiamy ją czosnkiem niedźwiedzim i gotujemy jeszcze chwilę. Kiedy boczek się już przysmaży dodajemy troszkę tłuszczu do soczewicy.
Buraczkowy krem:
Ugotowane buraczki obieramy ze skórki i wkładamy do blendera, dodajemy upieczone jabłko oraz upieczoną, obraną ze skóry cebulę. Dodajemy 2 łyżeczki tłuszczyku z boczku i miksujemy w blenderze.
Dodajemy drugą upieczoną cebulę do soczewicy i chwilę wszystko gotujemy, aby przeszło aromatem pieczonej cebuli.
Wykładamy na talerz buraczkowy/jabłkowo/cebulowy krem na to kładziemy soczewicę oraz chrupiące plastry smażonego boczku.