Tagine - marokanskie pikantne kefta z cytryną

Do zrobienia kefta (czyli marokańskich kotlecików) potrzebujemy mięso mielone wołowe lub baraninę. Ja zrobiłam z wołowego.




Składniki do kefta:
450 g mięsa mielonego,
1 cebula (posiekana),
Natka pietruszki,
1-2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka kuminu,
1 łyżeczka kolendry,
1/2 łyżki pieprzu cayenne (lub mniej)
 

Składniki do sosu:
1 łyżka oliwy,
1 łyżka masła,
1 cebula (posiekana),
2-3 ząbki czosnku (posiekane),
Świeży imbir,
1 czerwone chilli,
2 łyżki kurkumy,
Świeże liście kolendry (posiekane),
Świeże liście mięty (posiekane),
Sok z jednej cytryny,
1 cytryna pokrojona na 6 części (z usuniętymi pestkami).

Przygotowanie:
Do miski wkładamy mięso a następnie dodajemy cebulkę, przyprawy oraz zioła. Formujemy niewielkie kotleciki i odstawiamy do lodówki.
Następnie w naczyniu do tagine lub w głębokim garnku np. ceramicznym rozpuszczamy masło oraz oliwę, następnie dodajemy cebulkę, czosnek, imbir i chilli. Smażymy wszystko, aż cebulka leciutko zbrązowieje. Dodajemy kurkumę, kolendrę i miętę. Dolewamy około 300 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 10 min.
Delikatnie wkładamy kefta do garnka z sosem i gotujemy 15 min, obracając od czasu do czasu i polewając sosem. Kiedy mięso jest ugotowane wlewamy sos z cytryny i wkładamy kawałki cytryny. Gotujemy jeszcze 10 min.

Podajemy z kuskusem.