Lemon drizzle cake - ciasto cytrynowe

Podczas pieczenia tego ciasta rozchodzi się w domu cudowny cytrynowy, słodki aromat. Ciasto robi się bardzo szybko. Równie szybko znika z talerza :-)






Na ciasto:
2 jajka
6 łyżek mleka
120 ml oleju
175g cukru brązowego
175g mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1 cytryny

Na syrop:
Sok z 1 cytryny
ok 100g drobnego cukru (ja wolę brązowy)

Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Przygotowujemy kwadratową blachę. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy olej, mleko i skórkę z cytryny. Dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i chwilę mieszamy do połączenia składników.
Pieczemy ok 40 minut.
 W międzyczasie przygotowujemy syrop mieszając sok cytrynowy z cukrem. Nie musi być bardzo dokładnie. Ja lubię, gdy cukier zostawia chrupiącą skorupkę na powierzchni.
Gorące ciasto nakłuwamy patyczkiem i polewamy syropem. Ciasto cudownie nasiąka, jest aromatyczne i po prostu pyszne.
Smacznego!

Cupcakes

Czy pisałam już, że uwielbiam pieczenie (I jedzenie) ciast, ciasteczek I wszystkich tego typu rzeczy? No a nigdy nie podjelam sie pieczenia cupcakesów. Muffiny tak. Na wszystkie sposoby. Ale dlaczego nie cupcakesy? Poprawiam się oto I zamieszczam moje pierwsze podejście.


Na ciasto (10 sztuk)
3 jajka
1/3 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem:
100g mascarpone
100ml śmietany kremówki
1 łyżeczka esencji waniliowej
Kilka łyżek cukru pudru

Piekarnik rozgrzać do 170stopni. Przygotować blachę do babeczek I wyłożyć papilotkami.
Białka ubić mikserem na pianę. Dodać żółtka I cukier I delikatnie ubić. Następnie dodać esencję waniliową I przesianą mąkę I proszek do pieczenia. Delikatnie przemieszać łyżką. Nakładać po 2 łyżki ciasta do foremek I piec ok 25minut.

Śmietankę ubić ale nie całkiem na sztywno. Dodać serek mascarpone, wanilie I cukier I wszystko razem ubijać chwile mikserem. Można dodać jakiś barwnik spożywczy. Ja dodałam różowy :-)
 Gdy babeczki całkowicie ostygną wyjmujemy z formy I nasączamy czym tam chcemy. Ja wymieszałam kilka łyżek wody z likierem orzechowym.
Krem wyciskamy przez szpryce. Do moich babeczek urzylam końcówki w kształcie gwiazdy otwartej.
Może nie są to najpiękniejsze babeczki, ale za to są przepyszne!
Smacznego!