Podczas pieczenia tego ciasta rozchodzi się w domu cudowny cytrynowy, słodki aromat. Ciasto robi się bardzo szybko. Równie szybko znika z talerza :-)
Na ciasto:
2 jajka
6 łyżek mleka
120 ml oleju
175g cukru brązowego
175g mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1 cytryny
Na syrop:
Sok z 1 cytryny
ok 100g drobnego cukru (ja wolę brązowy)
Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Przygotowujemy kwadratową blachę. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy olej, mleko i skórkę z cytryny. Dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i chwilę mieszamy do połączenia składników.
Pieczemy ok 40 minut.
W międzyczasie przygotowujemy syrop mieszając sok cytrynowy z cukrem. Nie musi być bardzo dokładnie. Ja lubię, gdy cukier zostawia chrupiącą skorupkę na powierzchni.
Gorące ciasto nakłuwamy patyczkiem i polewamy syropem. Ciasto cudownie nasiąka, jest aromatyczne i po prostu pyszne.
Smacznego!
Na ciasto:
2 jajka
6 łyżek mleka
120 ml oleju
175g cukru brązowego
175g mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1 cytryny
Na syrop:
Sok z 1 cytryny
ok 100g drobnego cukru (ja wolę brązowy)
Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Przygotowujemy kwadratową blachę. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy olej, mleko i skórkę z cytryny. Dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i chwilę mieszamy do połączenia składników.
Pieczemy ok 40 minut.
W międzyczasie przygotowujemy syrop mieszając sok cytrynowy z cukrem. Nie musi być bardzo dokładnie. Ja lubię, gdy cukier zostawia chrupiącą skorupkę na powierzchni.
Gorące ciasto nakłuwamy patyczkiem i polewamy syropem. Ciasto cudownie nasiąka, jest aromatyczne i po prostu pyszne.
Smacznego!