Łosoś teriyaki

Dziś trochę inna odsłona łososia. Bardziej orientalna. Jest to przepis zaczerpnięty z kuchni japońskiej. Wszystkie składniki sosu teriyaki są łatwo dostępne w większych supermarketach.

Na 4 porcje:
4 filety z łososia ze skórą
3 łyżki sake
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki mirin (może być zwykły ocet ryżowy)
1.5 łyżki brązowego cukru
1 łyżka wody
Opcjonalnie olej do smażenia
Spory chlust sake też do smażenia

Najpierw rozpuszczamy cukier w wodzie. Dodajemy sake, sos sojowy I mirin I dokładnie mieszamy. Zalewamy sosem łososia I odstawiamy na min 1godzine. Najlepiej gdy postoi tak przez noc.
Na patelnię wykładamy łososia skórą do dołu I smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Wylewamy resztę sosu I ciągle polewamy nim rybę. Sos zgęstnieje. Wtedy dolewany sake. Łosoś powinien tak się smażyć ok 15minut. Pamiętajmy, żeby nie przeciągać smażenia zbyt długo bo łosoś będzie suchy.
Smacznego!


Zebra

Zebra jest takim ciastem, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Był taki czas, że Zebrę piekło się często I gdzie by nie iść w gości, wszędzie była na stole. Wydaje się być teraz trochę zapomniana. Zrobiłam ją ostatnio do pracy żeby osłodzić troszkę atmosferę w biurze :-)

Składniki:
5 jajek
1.5szkl cukru
2.5szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1szkl oleju
1szkl wody
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka pasty waniliowej (lub esencji)
3 łyżki kakao

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno. Ubijając dalej dodawać cukier I po jednym żółtku. Powoli miksując dodawać mąkę I proszek do pieczenia. Dalej dodawać olej I wodę na przemian.
Ciasto należy podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki mąki I pastę waniliową. Do drugiej - kakao.
Do przygotowanej tortownicy wlewamy na zmianę masę jasną I ciemną (jedną na środek drugiej).
Piec w temp 180°C przez ok 1godz 15minut aż do suchego patyczka.
Smacznego!