Kurczak Karahi to fantastyczne danie dla miłośników smaków hinduskich przypraw.
Pierwszy krok: przygotowanie kurczaka
Składniki: kawałki kurczaka (udka kurczaka są najlepsze)
2 łyż oliwy
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku
Imbir 2,5 cm utarty na tarce
2 zielone chili pokrojone w kostkę
2 pokrojone w kostkę obrane pomidory
sól
Przygotowanie:
podzielić udka kurczaka na mniejsze części i zdjąć skórę. Podgrzać oliwę na patelni i dodać cebulę. Smażyć 2-3 min dodać czosnek, imbir i chili. Pomieszać wszystko i smażyć 2-3 min, aż zaczną pachnieć. Dodać kawałki kurczaka następnie posolić i dodać pomidory. Smażyć, aż kurczak zacznie skwierczeć. Dodać 2 łyżki wody. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić około 30 min mieszając całość od czasu do czasu. Wyłączyć kiedy kurczak będzie dobrze ugotowany i większość sosu wyparuje.
Drugi krok: przygotowanie curry
Składniki:
2 łyż oliwy z oliwek
1 łyżka kurkumy
1 łyżka gram masali
1 łyżeczka chili
500 ml sosu curry
2 łyżeczki posiekanej kolendry.
Przygotowanie:
podgrzać olej w dużym wysokim naczyniu, dodać kurkumę, gram masalę i chili. Mieszać wszystko, aż zacznie się unosić aromat przypraw. Dodać kurczaka wraz z sosem, który został w garnku. Kiedy zacznie skwierczeć, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić około 10 min, aby kurczak przeszedł aromatem przypraw. Następnie dodać curry sos i dusić jeszcze kilka minut. Na koniec przełożyć wszystko do miseczki i serwować z posypaną na wszystko pokrojoną kolendrą