To, że marchew jest dla nas bardzo dobra zawiera wiele
witamin i zdrowych protein wiemy wszyscy. Zrobiłam tę sałatkę na śniadanie ponieważ
jest bardzo pożywna i dodaje energii na cały dzień.
Składniki:
Składniki:
3 średnie marchewki,
1 średnia czerwona cebula,
2 łyżki oliwy,
½ łyżki Bengali (nasiona kozieratki, czarnuszki, kuminu,
oraz kopru włoskiego),
Świeżo zmielony pieprz,
Sałata roszpunka,
Kozi ser
Dresing:
2 łyżki oliwy,
Sok z cytryny,
1 ząbek czosnku (wyciśnięty)
Wykonanie:
Marchew i cebulę włożyć do blaszki do pieczenia. Pogrzać
oliwę wsypać nasiona i smażyć około 10 sekund. Następnie polać całość na
warzywa włożyć do piekarnika i podpiec około 40 min.
Po upieczeniu, wyłożyć na talerz. Polać składniki ½ dresingu
oraz solą i pieprzem. Wszystko obsypać sałatą pokruszyć serem i polać pozostałą
częścią dresingu. Podawać ciepłe.