Nie jest to klasyk, raczej może ptyś z bitą śmietaną. Zawsze uwielbiałam karpatkę, wyczekiwałam, kiedy babcia albo któraś ciocia ją zrobi, bo akurat taki pech, że moja Mama jakoś bała się tego ciasta. Strach ten odziedziczyłam ja, aż do momentu, gdy moja Teściowa pokazała sprawdzony sposób na ciasto parzone. Zawsze wychodzą góry! A ja uwielbiam wpatrywać się, jak te góry powstają.
150g margaryny gotujemy ze szklanką wody. Dodajemy szklanę mąki i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa. Jeszcze chwilkę zostawiamy na ogniu, ciągle mieszając. Zdejmujemy i dodajemy 5 jajek po jednym i dokladnie miksujemy. Powinna powstac masa ładnie odchodząca od garnka, którą wystarczy podzielić na dwie części i piec na blasze 20×30cm w temp180 stopni przez ok 30minut do momentu, kiedy ciasto będzie złote.
Gotowe ciasto można przełożyć kremem karpatkowym, ale ja tym razem wybrałam bitą śmietanę (oczywiście sama ją zrobiłam, te w sprayu mi kompletnie nie smakują).
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Tags
agrest
alkohol
babeczki
barszcz
bengali
bezglutenowe
bezglutenowy
biała czekolada
boczek
Boże Narodzenie
bread
breakfast
brokuły
burak
burger
cake
cheesecake
chili
chleb
Christmas
ciasta
ciasteczka
Ciastka
Ciasto cytrynowe
ciasto parzone
cupcakes
curry
czekolada
desery
dessert
dieta
dietetycznie
drink
drożdżówka
dżem
faworki
fish
ginger
gluten free
grill
gruszki
grzyby
hummus
imbir
indyk
Irlandia
Italian food
jagody
jajka
jam
kanapka
kanapki
karpatka
Kasza jaglana
kasze
Kawa
kawa mrożona
koftas
koktail
Kolacja
krewetki
Królik
kuchnia arabska
kuchnia azjatycka
kuchnia brazylijska
kuchnia chińska
kuchnia francuska
kuchnia hiszpańska
kuchnia indyjska
kuchnia japońska
kuchnia koreańska
kuchnia meksykanska
kuchnia polska
kuchnia tajska
kuchnia wegetariańska
kuchnia włoska
kunia włoska
Kurczak
lamb
lemon drizzle cake
lemon tart
lentils
lunch
łosoś
makaron
małże
margarita
margharita
masło orzechowe
mexican food
Middle East
muffinki
napoje
omlet
owoce morza
owsianka
paella
paleo
Pancakes
pate
pączki
peanut butter
pear cake
pesto
pierniczki
pierogi
pizza
pretzels
Przekąski
przetwory
przystawki
quiche
rabarbar
rhubarb
rogaliki
ryby
sajgonki
salad
sałatki
sandwich
ser kozi
sernik
Snack
soczewica
Sok
sos holenderski
soup
Szparagi
śniadanie
tagine
tarta cytrynowa
tequila
teriyaki
thaini
tłusty czwartek
tort
turkey
urodziny
vegetarian
wanilia
warzywa
Wielkanoc
Wieprzowina
zapiekanka
zebra
zupa
zupa krem
żeberka
żurek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz