Bibimbap to danie pochodzące z Korei Południowej. Najprościej mówiąc jest to miks warzyw, wołowiny oraz jajka smażonego podanych na ryżu, z sosem chili. Jest to talerz zdrowia i smaku. Muszę się przyznać, że jest to moja ulubiona potrawa. Powiem więcej, jest to ulubiona potrawa całej mojej rodziny. Przed chwilą przeczytałam, że Bibimbapa znalazła się na 40 miejscu najsmaczniejszych potraw na świecie i muszę powiedzieć, że ja umieściłabym ją w pierwszej dziesiątce.
Składniki:
Mięso wołowe pokrojone w cienkie plastry
Jajko
Połowa dużego kabaczka
Pieczarki
Cebula
Papryka (w zasadzie każdy kolor)
Marchew
Por
Ogórek
Szpinak
Fasola Mung
Ziarna sezamu
Olej sezamowy (taki do woka)
Sos sojowy
Sos pomidorowy
Chili
Czosnek
Japońskie ryżowe winegret
Ryż
Może coś pominęłam, ale powiem tak jedna pani z Korei powiedziała mi kiedyś, że do
Bibimbapy dodaje się sezonowe warzywa. A więc co macie pod ręką i co lubicie polecam.
Wykonanie:
Mięso wołowe pokroić w cienkie plastry, włożyć do miski i zalać dwoma łyżkami ryżowego winegre oraz łyżką sosu sojowego i oleju sezamowego. Odstawić wszystko.
Teraz warzywa: wszystko pokroić w cienki paseczki. Jest to dość pracochłonne zadanie, ale warto.
Gotujemy ryż.
Następnie
rozgrzewamy wok lub patelnie dodajemy parę kropel oliwy i poklei dodajemy warzywa i je szybko obsmażamy. Robimy to tak najpierw np marchew obsmażamy zdejmujemy na talerz i następne warzywo itd. Smażymy tylko chwilę po 30 sekund. Ponieważ cały proces zabiera trochę czasu, warto nastawić piekarnik na minimalne ciepło i wykładać kolejne usmażone warzywa na blaszkę. Blaszkę trzymać w piekarniku. Chodzi o to, aby warzywa były ciepłe podczas serwowania. Podczas smażenia warto troszkę posolić niektóre warzywa np pieczarki.
Kiedy warzywa są już gotowe do woka wykładamy mięso i obsmażamy je do momentu, aż przestanie być czerwone.
Smażymy jajko
Teraz sos.
Sos robię tak: małą filiżankę sosu pomidorowego mieszam z 6 łyżkami sos chili do tego dodaję 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego i na koniec dodaję starty czosnek.
Bierzemy głęboką miskę i układamy na jej dnie ryż a na ryż kładziemy mięso, dookoła ryżu układamy warzywa, polewamy całość sosem, na to kładziemy jajko i sypiemy ziarenka sezamu. W ten sposób serwujemy. Natomiast przed zjedzeniem należy wszytko wymieszać.
5 minut później...
Mięso wołowe pokrojone w cienkie plastry
Jajko
Połowa dużego kabaczka
Pieczarki
Cebula
Papryka (w zasadzie każdy kolor)
Marchew
Por
Ogórek
Szpinak
Fasola Mung
Ziarna sezamu
Olej sezamowy (taki do woka)
Sos sojowy
Sos pomidorowy
Chili
Czosnek
Japońskie ryżowe winegret
Ryż
Może coś pominęłam, ale powiem tak jedna pani z Korei powiedziała mi kiedyś, że do
Bibimbapy dodaje się sezonowe warzywa. A więc co macie pod ręką i co lubicie polecam.
Wykonanie:
Mięso wołowe pokroić w cienkie plastry, włożyć do miski i zalać dwoma łyżkami ryżowego winegre oraz łyżką sosu sojowego i oleju sezamowego. Odstawić wszystko.
Teraz warzywa: wszystko pokroić w cienki paseczki. Jest to dość pracochłonne zadanie, ale warto.
Następnie
rozgrzewamy wok lub patelnie dodajemy parę kropel oliwy i poklei dodajemy warzywa i je szybko obsmażamy. Robimy to tak najpierw np marchew obsmażamy zdejmujemy na talerz i następne warzywo itd. Smażymy tylko chwilę po 30 sekund. Ponieważ cały proces zabiera trochę czasu, warto nastawić piekarnik na minimalne ciepło i wykładać kolejne usmażone warzywa na blaszkę. Blaszkę trzymać w piekarniku. Chodzi o to, aby warzywa były ciepłe podczas serwowania. Podczas smażenia warto troszkę posolić niektóre warzywa np pieczarki.
Kiedy warzywa są już gotowe do woka wykładamy mięso i obsmażamy je do momentu, aż przestanie być czerwone.
Smażymy jajko
Teraz sos.
Sos robię tak: małą filiżankę sosu pomidorowego mieszam z 6 łyżkami sos chili do tego dodaję 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego i na koniec dodaję starty czosnek.
Bierzemy głęboką miskę i układamy na jej dnie ryż a na ryż kładziemy mięso, dookoła ryżu układamy warzywa, polewamy całość sosem, na to kładziemy jajko i sypiemy ziarenka sezamu. W ten sposób serwujemy. Natomiast przed zjedzeniem należy wszytko wymieszać.
5 minut później...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz