Dziś trochę inna odsłona łososia. Bardziej orientalna. Jest to przepis zaczerpnięty z kuchni japońskiej. Wszystkie składniki sosu teriyaki są łatwo dostępne w większych supermarketach.
Na 4 porcje:
4 filety z łososia ze skórą
3 łyżki sake
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki mirin (może być zwykły ocet ryżowy)
1.5 łyżki brązowego cukru
1 łyżka wody
Opcjonalnie olej do smażenia
Spory chlust sake też do smażenia
Najpierw rozpuszczamy cukier w wodzie. Dodajemy sake, sos sojowy I mirin I dokładnie mieszamy. Zalewamy sosem łososia I odstawiamy na min 1godzine. Najlepiej gdy postoi tak przez noc.
Na patelnię wykładamy łososia skórą do dołu I smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Wylewamy resztę sosu I ciągle polewamy nim rybę. Sos zgęstnieje. Wtedy dolewany sake. Łosoś powinien tak się smażyć ok 15minut. Pamiętajmy, żeby nie przeciągać smażenia zbyt długo bo łosoś będzie suchy.
Smacznego!
Na 4 porcje:
4 filety z łososia ze skórą
3 łyżki sake
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki mirin (może być zwykły ocet ryżowy)
1.5 łyżki brązowego cukru
1 łyżka wody
Opcjonalnie olej do smażenia
Spory chlust sake też do smażenia
Najpierw rozpuszczamy cukier w wodzie. Dodajemy sake, sos sojowy I mirin I dokładnie mieszamy. Zalewamy sosem łososia I odstawiamy na min 1godzine. Najlepiej gdy postoi tak przez noc.
Na patelnię wykładamy łososia skórą do dołu I smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Wylewamy resztę sosu I ciągle polewamy nim rybę. Sos zgęstnieje. Wtedy dolewany sake. Łosoś powinien tak się smażyć ok 15minut. Pamiętajmy, żeby nie przeciągać smażenia zbyt długo bo łosoś będzie suchy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz