Zbliżają się święta a głównym świątecznym daniem w wielu domach jest żurek. Dziś podam przepis na prawdziwy żurek na zakwasie. Przepis pochodzi z 1914 roku, i moim zdaniem jest świetny.
Nie dodałam zdjęcia ponieważ na razie mam tylko zakwas, który nie jest fotogeniczny :))). Jeśli chcecie podać żurek na niedzielne śniadanie zróbcie zakwas dziś wieczorem.
Składniki
Zakwas:
Mąka żytnia 10 łyżek,
Ciepła woda
Żurek
Śmietana,
Dobrej jakości kiełbasa,
Ziemniaki.
Mąkę żytnią, razową zalać ciepłą wodą. Do smaku można dorzucić kilka skórek chleba i pozostawić w cieple. Po kilku dniach, kiedy zakwas nabierze winnego smaku wymieszać dobrze łyżką. przecedzić przez sito do garnka. Następnie posolić i doprawić śmietaną. Jeśli zakwas wyjdzie za kwaśny, można dodać wody i do śmietany dodać mąki. Można dodać do niego wadzonej kiełbasy. Podawać żurek z ziemniakami i przysmażoną słoninką.
Nie dodałam zdjęcia ponieważ na razie mam tylko zakwas, który nie jest fotogeniczny :))). Jeśli chcecie podać żurek na niedzielne śniadanie zróbcie zakwas dziś wieczorem.
Składniki
Zakwas:
Mąka żytnia 10 łyżek,
Ciepła woda
Żurek
Śmietana,
Dobrej jakości kiełbasa,
Ziemniaki.
Mąkę żytnią, razową zalać ciepłą wodą. Do smaku można dorzucić kilka skórek chleba i pozostawić w cieple. Po kilku dniach, kiedy zakwas nabierze winnego smaku wymieszać dobrze łyżką. przecedzić przez sito do garnka. Następnie posolić i doprawić śmietaną. Jeśli zakwas wyjdzie za kwaśny, można dodać wody i do śmietany dodać mąki. Można dodać do niego wadzonej kiełbasy. Podawać żurek z ziemniakami i przysmażoną słoninką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz