Muffinki są wspaniałym pomysłem na drugie śniadanie lub podwieczorek. Tutaj podaję przepis na jagodowe, bo akurat bardzo je lubię, ale inne owoce też świetnie pasują.
1,5 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
50g roztopionego masła
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej lub pasty waniliowej
otarta skórka z cytryny
1 szklanka jagód lub borówek amerykańskich
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i przygotowujemy forme na muffinki.
W jednej misce mieszamy przesianą mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy rozpuszczone masło, mleko, esencję waniliową i skórke z cytryny. Dokładnie mieszamy.
Do suchych składników przelewamy mokre i LEKKO mieszamy łyżką. Chodzi o to, żeby wszystko tylko się przemieszało, ale nie było gładką masą. Grudki z mąki są nawet mile widziane. Na końcu dodajemy jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Łyżką nakładamy ciasto do foremek i pieczemy ok 25 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz