Niedawno Magda dodała post Pad Thai inspirowany kuchnią
tajską. Chciałabym pozostać w azjatyckich klimatach i zaproponować dziś inną
tajska potrawę, wołowinę curry.
Składniki:
2 łyżki oliwy,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka zielonej pasty curry,
225 g wołowiny pociętej w cienkie plastry,
2 czerwone chili, drobno pokrojone,
1 łyżeczka sosu rybnego (w oryginalnym przepisie są 2 łyżki,
mi wystarczy jedna),
kabaczek pokrojony w plastry lub kostkę,
1 łyżka cukru (ja nie dodałam),
225 ml mleczka kokosowego,
liście bazylii (dekoracja do posypania).
Wykonanie:
W wysokim naczyniu rozgrzać oliwę, następnie podsmażyć
czosnek. Dodać pastę curry i dobrze wymieszać. Dodać wołowinę i chwilę gotować.
Dodać mleczko kokosowe, jeśli pasta jest zbyt gęsta można dodać wody. Gotować pod przykryciem, następnie dodać
resztę składników, oprócz bazylii.
Serwować tuż po ugotowaniu z ryżem ugotowanym na sypko.
Przyozdobić listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz